składniki
biszkopt:
3 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu śmiatankowego (nadaje wspanialy aromat-nie jest konieczny)
(białka ubijam na sztywną pianę, nastepnie dodaje stopniowo cukier miksując dalej dodaję żółtka i ekstrakt śmietankowy (który nadaje wspaniały aromat) następnie dodaje proszek do pieczenia i makę ciasto przelewam na blache wysmarowaną masłem bądź margaryną i posypaną bułką tartą piekę przez 30 min temp 160-18 stopni )
masa z nutelli
500-600g nutelli
100g herbatników
(nutelle w słoiku wkładam do wody i podgrzewam w garnuszku na małym ogniu aż stanie się plynna. herbatniki rozgniatam (najszybciej w blenderze) na małe okruszki . Gdy nutella jest płynna przelewam ją do miseczki z rozdrobnionymi herbatnikami i razem wszystko mieszam. Taką mase wykładam na biszkopt.)
masa ze śmietany
500ml śmietany kremówki 36%
2 serki homogenizowane waniliowe (nie sa konieczne)
1 szkl wiórków czekoladowych (nie są konieczne)
1-2 szkl cukru pudru
(śmietanę ubijam dodaję cukier puder gdy zaczyna być gęsta dodaje 2 serki homogenizowane miksuję dalej do połączenia składników, nastepnie wsypuję wiórka czekoladowe i mieszam łyżką drewnianą taką masę wykładam na ostudzoną mase z nutelli. wkładam na 30 min do lodówki)
na masę ze śmietany układam owoce. miałam trochę malin i truskawek to je dodałam można dać borówki-jagody, jerzyny lub inne nastepnie zalalam owoce tężejącą już galaretką malinową i najlepiej wstawić do lodówki na min. 1 godzinkę . SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz