Do tego mój mąż uwielbia ciasta z kremowym nadzieniem to nie mogło tego zabraknąć. Oczywiście jest też to moja pierwsza kremówka w życiu :) Wyszła wyśmienicie
2 plastry ciasta francuskiego
masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki 36%
4-5 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Plastry rozwijamy i układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakłuwamy widelcem z jednej strony i pieczemy w temp. 200C przez 25-30 minut do ciemnozłotego koloru( wszystkie uwypuklenia podczas pieczenie przekłuwamy widelcem). Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy , pieczemy kolejny blat.
Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę.
Gdy blady są wystudzone,a śmietana ubita składamy ciasto w jedną całość :) pierwszy blat stroną nakłuwaną do góry(kładziemy na blaszkę) , wykładamy na nią masę i przykrywamy strona nakłuwaną do dołu ( wcześniej kroje górny blat na 9-12 części). Na sam koniec posypuję ciasto cukrem pudrem
przepis na nadzienie kremowe znajdziecie tutaj klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz