poniedziałek, 25 lutego 2013

Tort tiramisu




Naszła mnie ochota na tiramisu które robiłam pierwszy raz i wyszło rewelacyjnie obawiałam się efektu końcowego jak zawsze gdy robię coś pierwszy raz ale wyszło rewelacyjnie i na pewno jeszcze nie raz go zrobię.


składniki na biszkopta:
4 jajka
1 szkl cukru
1 1/4 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier następnie po jednym żółtku. proszek do pieczenia i mąkę (można wymieszać mikserem na małych obrotach bądź łyżką ). Piec przez 30 min temp 180 stopni

gdy biszkopt już ostygnie dzielimy go na 3 równe części




nasączenie biszkoptów:
180 ml kawy (rozpuszczonej w gorącej wodzie i ostudzonej)
120 ml likieru amaretto


masa:
300 ml śmietany kremówki 36%
4-5 kopiatych łyżek cukru pudru
750g serka mascarpone
(ja jeszcze dodałam 1 laskę wanilii a dokładnie ziarenka ze środka)

dodatkowo:
1 tabliczka czekolady gorzkiej


1 biszkopt kładziemy na paterze nasączamy 1/3 kawy i likieru nakładamy 1/3 masy posypujemy kakaem (przez sitko) oraz wiórkami gorzkiej czekolady , następnie z kolejnym biszkoptem robimy tak jak z pierwszym 3 biszkopt nasączamy przykrywamy masą i posypujemy obficie startą gorzką czekoladą. (Do ozdoby przymocowałam biszkopty dookoła ciasta i przewiązałam wstążką )

2 komentarze: