środa, 25 września 2013

Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowm

Pomysł na obiad. Spaghetti z mięsnymi pulpecikami w sosie pomidorowym 

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z szynki
1 jajo
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki kaszy manny
sól, pieprz, natka pietruszki, oregano, tymianek, majeranek
pomidory z 2 puszek( mogą być świeże pomidory) 
Makaron pełnoziarnisty spaghetti 

Wykonanie:

Pulpeciki:
Do mięsa mielonego dodajemy: jajo, bułkę tartą, kaszę mannę oraz przyprawy i zioła. Całość dokładanie mieszamy i formujemy małe pulpeciki obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. 
Sos:
Pomidory z 2 puszek podgrzewamy w garczku, a następnie miksujemy w blenderze do jednolitej konsystencji. Przelewamy do garczka i podgrzewamy dodajemy sól, pieprz i zioła oraz nasze usmażone pulpeciki dusimy ok 30 min. 
Makaron:
Gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu w dużej ilości wody z dodatkiem soli i odrobiny oliwy. 

Jeżeli lubicie możecie pulpeciki posypać startym serem lub natką pietruszki. 



1 komentarz:

  1. Moje ukochane spaghetti ♥ aż mi smaka narobiłąś mniam!

    OdpowiedzUsuń