Już od kilku miesięcy zbierałam się do tego by upiec białą pavlowa ,ale bardzo się obawiałam czytając jakie zdarzają się przypadki to to ,że masa się rozlewa a to ,że po upieczeniu opada ,że środek jest gumiasty a przede wszystkim to fakt ,że mam piekarnik na gaz z numerkami od 0-9 bez instrukcji i bądź tu mądry jaka cyferka do jakiej temperatury. Zawsze wszystkie placki biszkopty i ciasta piekę miedzy 5 a 6 a tutaj przy pieczeniu białej pavlowa to tak jak piec bezy ,ale poszperałam na internecie i znalazłam mniej więcej jakie temperatury odpowiadają danej liczbie.
Wykonanie jej jest bardzo proste zajmuje ok 10 minut. Przepis na białą Pavlova zaczerpnęłam z tej strony :
http://www.mojewypieki.com/przepis/biala-pavlova
ogólnie bardzo polecam MOJE WYPIEKI
ja troszkę zmieniłam przepis ale nie wiele bo też nie ma za wiele co tutaj zmieniać
składniki:
5 białek
1 1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy po 1 łyżce cukru na sam koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną . Masa powinna być bardzo gęsta ,ale trzeba uważać ,żeby nie przebić białek (nie wiem jak to jest możliwe bo aż tak doświadczona w te klocki nie jestem ,ale chyba jest skoro ostrzegają). Na papierze do pieczenia rysujemy koło wykładamy na nie masę wkładamy do nagrzenego piekarnika do 180stopni(4 w kuchenkach gazowych) a po 5 minutach skręcamy do 150(2-3) pieczemy 1,5h. powinna lekko popękać w trakcie pieczenia. po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku . następnie przewracamy i ściągamy papier .
DODATKOWO:
500ml śmietany kremówki 36% (ubijamy bez dodatku cukru)
owoce sezonowe
Ja dziś piekłam ją pierwszy raz i popękała sama byłam w szoku lekko mi opadła wystraszyłam się ,że nic z tego nie będzie ale po przewróceniu nałożeniu ubitej śmietany i owoców było ok a po przekrojeniu była rewelacyjna na pewno zrobię ją jeszcze raz :) polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz