niedziela, 2 grudnia 2012

Puszysty sernik bez spodu

Dziś nastał ten dzień w którym to upiekłam pierwszy raz sernik .... zawsze mówiono mi ,że sernik często nie wychodzi przypala sie opada itp. dlatego wstrzymywałam się z decyzją o pieczeniu sernika aż do dzisiejszego dnia gdy to spróbowałam i wyszedł ..... sernik był i już go prawie nie ma :)

składniki:
1kg sera półtłustego zmielonego minimum 2krotnie
6 jajek (białka i żółtka osobno)
3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szkl cukru
50g masła
1 szkl śmietanki 30%(np łaciata)
0,5 szkl mleka
1 cukier waniliowy
aromat np. do serników bądź inny

polewa:
tabliczka czekolady mlecznej
3-5 łyżek mleka


wykonanie:

żółtka, masło, cukier, mąka ziemniaczana, cukier waniliowy, aromat miksujemy razem następnie stopniowo dodajemy ser na sam koniec dodajemy śmietankę oraz mleko miksujemy wszystko razem na jednolitą masę. Białka w osobnej misce ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy do gotowej juz masy i mieszamy delikatnie taką masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem (dokładnie by nie było przecieków) .
pieczemy przez 60-80min w temp 170-180stopni (zależy od piekarnika)
po upieczeniu wyciągamy studzimy 2-3 h polewamy polewa(czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem mleka) i wkładamy do lodówki

przepis zmodyfikowany z : http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-bardzo-puszysty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz