czwartek, 19 września 2013

Domowe hamburgery

Witajcie!
Zawsze się zastanawiałam czego wszyscy mówią hamburgery to syf fast-food itp. Ostatnio robiłam domowe hamburgery z wołowiny i prócz bułki i sera żółtego to tam jakoś większych kalorii nie widziałam. Gdzie przeważnie bułki i ser żółty zjada się na śniadanie. Dlatego zapraszam Was na super sycące domowe hamburgery 

składniki:
0,4 kg wołowiny
6 bułek
6 liści sałaty
6 plasterków sera żółtego
2 pomidory
1 czerwona cebula
0,5 ogórka
sól, pieprz, papryka czerwona, chili, cebula, pietruszka, czosnek, odrobina bułki tartej
ketchup

Przygotowanie:
zmieloną wołowinę doprawiam solą, pieprzem, papryką czerwoną, chili dodaje drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę bułki tartej. Wszystko starannie mieszam do połączenia składników i formułuje kulki które później lekko spłaszczam. Na bułki przecięte na pół kładę po plasterku sera żółtego i wkładam do piekarnika na 2-3 min temp ok 100 st do rozpuszczenia się sera w międzyczasie smażę nasze burgery na patelni bez dodatku tłuszczu! oraz kroję na plasterki pomidora, ogórka oraz cebulę. Gdy burgery są już gotowe wyjmuję bułki z piekarnika i układam na nich resztę składników.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Aż mi ślinka poleciała muszę sobie takowe zrobić smaczne i proste :)

    OdpowiedzUsuń