Drożdżówki to idealne śniadanie dla łasuchów( czytaj mojego męża ):) Nie pierwszy raz ani nie ostatni goszczą u nas na śniadaniu :)
Składniki :
300 ml mleka, letniegoSkładniki :
60 g masła
100 g cukru
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
560 g maki pszennej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.
Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi
najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą
składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i
elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,
odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości
(około 1,5 godziny).
Masa serowa:
400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru z wanilią
Wszystkie składniki wymieszać , rozgniatając twaróg i pozostałe składniki.
dodatkowo:
400 g jagód, do posypania
Gdy ciasto wyrośnie wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, ok 45 x 45 cm.
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch
prostokątów. Obie części posmarować masą z białego sera , posypać jagodami. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż
dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 8 - 10 części. Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać
bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia ( 30
- 45 minut).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz