Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach, zagnieść z resztą składników. Podzielić na 2 części - 60% i 40%, zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. (Ciasto robiłam wieczorem i mroziłam całą noc)
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze
190ºC przez około 20 minut. Odstawić do wystudzenia.
Budyniowa pianka:
5 białek1 szkl. cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
dodatkowo:
500 g malin (mogą być mrożone)cukier puder
Ubić białka, dodać cukier i cukier
wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli
wsypywać proszek budyniowy ubijamy dalej , wlewamy olej.
Na zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i
układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny wepchnąć w
pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz