Oto jest karpatka do której przymierzałam się bardzo długo i obawiałam się jej ze względu ,że posiadam piekarnik gazowy bez szybki także i bez możliwości podejrzenia jak ciasto rośnie, ale zaryzykowałam nie żałuję bo karpatka wyszła świetnie . Karpatka to super ciasto które można zrobić raz dwa ze składników które mamy pod ręką na co dzień .
Składniki na ciasto:
1 szklanka wody Składniki na ciasto:
125g masła
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło
rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i
ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać
jajka, proszek do pieczenia i ucierać dalej. Gotową masę podzielić na 2
części. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać
kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce . Piec w temperaturze 200ºC przez około
25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!).
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Składniki na krem:
3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła
1 cukier waniliowy - 16 g
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
Zagotować
2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z
jajkami i mąką, wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty,
energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Masę wlać na płat ciasta zostawiając 2cm po bokach przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz