Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka
ubić na sztywną pianę, dodając cukier, a następnie
żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę wymieszać
z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać do masy jajecznej. Ciasto
wyłożyć do formy wyłożonej papierem
do pieczenia piec około 20 - 25 minut w temp 170ºC, do tzw.
suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku niebieskiego, pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru wanilinowego
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło
utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając.
Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
50g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać
w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z
powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym
podaniem.
Smacznego :)
przepis pochodzi ze strony moje wypieki
przepis pochodzi ze strony moje wypieki
Ale pychota:)
OdpowiedzUsuń