Dziś przedstawiam Wam jednego z ulubionych ciast mojego męża, takie mógłby jeść codziennie. Pianka, owoce i galaretka pyszne lekkie ciasto. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
4 jaja
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Proszek do pieczenia i mąkę wsypujemy na samym końcu i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę wlewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i posypaną bułką tartą. Pieczemy 25-30 min w temp 180st C.
Pianka:
2 galaretki jagodowe
400 ml śmietany kremówki 36%
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody odstawiamy do lekkiego stężenia. Po tym czasie ubijamy śmietanę na sztywną masę następnie dodajemy tężejącą galaretkę miksujemy wszystko. Odstawiamy masę na 2-3 minutki do lodówki aby troszkę zgęstniała po czym wykładamy ją na biszkopta.
Dodatkowo:
2 galaretki jagodowe
jagody (dowolna ilość)
Dwie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody czekamy aż lekko stężeje wtedy wsypujemy jagody (u mnie mrożone- sprawiły że galaretka szybciej zaczęła tężeć) i wylewamy galaretkę z owocami na naszą piankę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok 2h do całkowitego stężenia.
Smacznego!
mniam!
OdpowiedzUsuń