Kolorowe lekkie i smaczne ciasto z dużą ilością owoców.
4 jaja
1 szkł cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Proszek do pieczenia i mąkę wsypujemy na samym końcu i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę wlewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i posypaną bułką tartą. Pieczemy 25-30 min w temp 180st C.
Masa:
500 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywną masę dodając 4 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
ok. 100 g nutelli
Wykonanie:
Biszkopta kroimy na 2 blaty. Dolny blat smarujemy nutellą na którą wykładamy 70% masy śmietanowej. W masę wkładamy truskawki lub inne owoce, które przykrywamy blatem biszkoptowym. 30% pozostałej masy wykładamy na górny blat i na nim układamy owoce wg. uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz