środa, 10 kwietnia 2013

Karpatka

 Oto jest karpatka do której przymierzałam się bardzo długo i obawiałam się jej ze względu ,że posiadam piekarnik gazowy bez szybki także i bez możliwości podejrzenia jak ciasto rośnie, ale zaryzykowałam nie żałuję bo karpatka wyszła świetnie . Karpatka to super ciasto które można zrobić raz dwa ze składników które mamy pod ręką na co dzień . 


Składniki na ciasto:
1 szklanka wody 
125g  masła
1 szklanka mąki pszennej 
5 jajek 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i ucierać dalej. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce . Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!).  W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Składniki na krem:
3 szklanki mleka 
3/4 szklanki cukru 
1/3 kostki masła
1 cukier waniliowy - 16 g 
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
 

cukier puder do posypania
 
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Masę wlać na płat ciasta zostawiając 2cm po bokach przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz