Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
 Masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach,  zagnieść z resztą składników. Podzielić na 2 części -  60% i 40%,  zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. (Ciasto robiłam wieczorem i mroziłam całą noc)
 Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do 
pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 
190ºC przez około 20 minut. Odstawić do wystudzenia.
 Budyniowa pianka:
5 białek1 szkl. cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
 dodatkowo:
500 g malin (mogą być mrożone)cukier puder
 Ubić białka, dodać cukier i cukier 
wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli
 wsypywać proszek budyniowy ubijamy dalej ,  wlewamy olej. 
 Na zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i 
układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny  wepchnąć w
 pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz