czwartek, 15 sierpnia 2013

Domowe zapiekanki

Nie masz pomysłu na obiad czy kolację nie martw się tutaj go znajdziesz :)

Domowe zapiekanki: łatwe, proste i szybkie danie. Smaczne i chrupiące można się nimi zajadać non stop choć po 2 kawałkach ma się już dość. Dodatki które mogą się w nich znaleźć zależą tylko i wyłącznie od nas od naszych upodobań 
oto moja propozycja:




składniki na 3 porcje:
1 długa bagietka
250g pieczarek
mała puszka kukurydzy
50g żółtego sera
pomidor
ogórek
szczypiorek

wykonanie:
Bagietkę dzielę na 3 równe części ,które później kroje wzdłuż (wychodzi 6 połówek).
Pieczarki ścieram na tarku na dużych oczkach i podsmażam na łyżce masła bądź oliwy z oliwek, doprawiam solą do smaku. Gdy pieczarki są już gotowe nakładam je na połówki bagietek (tak jakbym smarowała masłem-dla osób które dopiero zaczynają ) następnie posypuję pieczarki serem (można ułożyć plasterki sera- nie ma to znaczenia) wkładam do piekarnika na ok. 15 min na 180st.C. W miedzy czasie kroje pomidory i ogórki w krążki .Gdy nasze zapiekanki są chrupiące ,a ser roztopiony wyciągamy je z piekarnika układamy wg. uznania pomidory i ogórki posypujemy kukurydzą oraz szczypiorkiem. Tak gotowe zapiekanki podaje z ketchupem bądź innym sosem lub bez. Ja preferuje zapiekanki bez sosów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz