Składniki:
6 jajek 
3/4 szklanki cukru 
pół szklanki mąki pszennej 
pół szklanki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 łyżki kakao 
2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka
 ubić na sztywną pianę, dodając cukier, a następnie 
żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę wymieszać
 z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać do masy jajecznej. Ciasto
 wyłożyć do formy wyłożonej papierem 
do pieczenia piec około 20 - 25 minut w temp 170ºC, do tzw. 
suchego patyczka. 
Składniki na mleczną masę:
pół szklanki mleka 
2 szklanki mleka w proszku niebieskiego, pełnego) 
2/3 szklanki cukru 
350 g masła 
16 g cukru wanilinowego
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło 
utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. 
Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości. 
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. 
Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 
50g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto. 
Przechowywać
 w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z 
powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym 
podaniem. 
Smacznego :)
przepis pochodzi ze strony moje wypieki
przepis pochodzi ze strony moje wypieki
 
Ale pychota:)
OdpowiedzUsuń