czwartek, 22 sierpnia 2013

Ciasto mleczna kanapka

Z racji iż uwielbiam stronę Moje wypieki i testuję z niej różne ciasta postanowiłam zrobić mleczną kanapkę. Ostatnimi czasy chodzi za mną ciasto mocno czekoladowe, wilgotne więc poszukuję takiego przepisu niestety jeszcze nie spotkałam takiego, który by mnie zachwycił.


Składniki:
6 jajek 
3/4 szklanki cukru 
pół szklanki mąki pszennej 
pół szklanki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 łyżki kakao 
2 łyżki oleju

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia piec około 20 - 25 minut w temp 170ºC, do tzw. suchego patyczka. 

Składniki na mleczną masę:
pół szklanki mleka 
2 szklanki mleka w proszku niebieskiego, pełnego) 
2/3 szklanki cukru 
350 g masła 
16 g cukru wanilinowego
 
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. 

Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 
50g masła
 
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.
Smacznego :)

przepis pochodzi ze strony moje wypieki  

1 komentarz: